Ben je aan een nieuwe mobiele telefoon toe? In dit geval spreekt men vandaag haast uitsluitend over smartphones. Dat is ook een mobiele telefoon maar een met veel meer functies. We denken hierbij aan een internet browser, e-mail of game apps. Smartphones beschikken ook over een handige agenda waarin je al je afspraken kunt opslaan of je bankzaken mee afhandelen. Een smartphone is best vergelijkbaar met een kleine computer. Haast dagelijks verschijnen nieuwe smartphones op de markt. Dat maakt kiezen er zeker niet makkelijker op. Kies je voor Android, iOS of toch Windows als besturingssysteem voor je toekomstige smartphone? Heb je aan een toestel geschikt voor 3G voldoende of wordt het toch een die voorbereid is op 4G? Bij het kiezen van een nieuwe smartphone komt veel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.Vergeet zeker de kwaliteit van de open baffle niet. De kwaliteit van een open baffle is belangrijker dan de meesten denken.
Het besturingssysteem van je smartphone
Precies zoals dat bij computers het geval is draait ook onze smartphone op een of ander besturingssysteem. Het besturingssysteem of kortweg OS bepaalt de interface waarmee je je telefoon bestuurt. De meeste smartphones worden bestuurd door Android van Google, iOS van Apple of Microsoft Windows.
Schermgrootte
De afmetingen van je smartphonescherm wordt net zoals bij televisies of PC’S uitgedrukt in inches. Een smartphone met een groot scherm is vooral handig als je bijvoorbeeld veel mails leest of veel tekst typt of films bekijkt. Dat is altijd handiger op een groot scherm. Een kleinere smartphone heeft uiteraard ook een kleiner scherm en is handiger om op te bergen. Velen denken dat de grootte van het scherm de kwaliteit ervan bepaalt, maar dat is duidelijk niet het geval. Het is de resolutie uitgedrukt in pixels dat daarbij een belangrijke rol speelt.
Opslag
Aan een smartphone met weinig of geen opslagcapaciteit heb je niet veel. Die opslagruimte wordt aangeduid in gigabytes en wordt gebruikt voor de opslag van allerlei van data zoals apps, foto’s en ook het besturingssysteem. Daar heb je minstens 16 GB aan opslag voor nodig. Ben je een gamer of maak je veel foto’s met je smartphone? Dan heb je zeker 32 GB en liefst meer aan opslagcapaciteit nodig. Je kunt de opslagcapaciteit van smartphones vaak uitbreiden met een zogenaamde SD kaart. Zo’n extra opslagkaart is vooral handig als je veel muziek of foto’s opslaat. Een belangrijk nadeel van Apple iPhones is dat je die niet kunt uitbreiden met extra opslagruimte.
Camera
Elke smartphone is uitgerust met een camera om waarmee je zowel foto’s en video’s kunt maken. Ben je van plan om met je smart- of iPhone veel ‘selfies’ videobeelden te maken? Kies dan een toestel met een camera die zich aan de voorkant van de smart- of iPhone bevindt.
Aantal pixels
Ben je zeker dat je met je smartphones veel foto’s of video opnamen zult maken? Dan is het aantal pixels waarover het scherm van je toestel beschikt van groot belang. Het aantal megapixels maakt duidelijk hoeveel pixels er op een oppervlakte kunnen. Op die manier weet je hoe groot je je foto’s kunt afdrukken voor ze onscherp worden. Daarnaast zijn ook het diafragma, de sensor of de aanwezigheid van beeldstabilisatie van groot belang. Ben je van plan veel foto’s te maken met je smartphone? Kies dan een toestel met voldoende opslagruimte. Goede scherpe foto’s zijn vaak meerdere mb’s groot. Controleer ook de aanwezigheid van filters en hun instelling of de mogelijkheid tot het schieten van panoramafoto’s.
Soorten smartphones
De meerderheid van de huidige smartphones hebben bijna allemaal dezelfde functionaliteiten. Er bestaan vooral verschillen in de besturingssysteem waarmee de toestellen zijn uitgerust. Die bepalen in grote mate hun gebruiksvriendelijkheid. De drie meest gebruikte besturingssystemen zijn ongetwijfeld:
- IOS: is het exclusieve besturingssysteem van de Apple iPhones van Apple. Het is overzichtelijker in gebruik maar lang niet zo makkelijk aan je wensen aan te passen. Alle applicaties vooraf gescreend door Apple, wat betekent dat de kwaliteit van de software vaak hoger ligt
- Android: van Google is het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en draait op telefoons van vele fabrikanten. Elke fabrikant heeft de mogelijkheid het systeem aan ieder toestel aan te passen. Zo ben je in de mogelijkheid veel zelf in te stellen en aan te passen. Android is een zogenaamd een open source systeem, waardoor iedereen vrij is om software er voor te ontwikkelen. De software wordt niet gecontroleerd waardoor het systeem niet altijd dezelfde kwaliteit heeft.
- Windows 10 mobile: is het besturingssysteem van Microsoft dat ook op computers en tablets wordt gebruikt. Windows 10 mobile is een variant speciaal voor smartphones. Er is zo weinig mogelijk verschil tussen al deze besturingssystemen zo op elkaar lijken dat apps voor alle vele varianten worden gemaak. Je bent met dit systeem zelfs in staat om mobiele apparaten vanop afstand te beheren. Windows 10 mobile wordt weinig gebruikt als besturingssysteem zodat er ook veel minder apps voor ontwikkeld zijn. Dat wordt min of meer gecompenseerd met een gedeelde app store met de computer variant.
Welke smartphone kiezen?
Welke smartphone je kiest hangt af van wat je er mee wil doen en van je persoonlijke voorkeuren. Om je uiteindelijke keuze te vergemakkelijken stel je best vooraf je budget af. Wijk daar niet vanaf zodat je je budget nooit overtreft. Met smartphones kun je niet alleen prima bellen en sms’en maar even goed e-mails lezen en versturen en internetpagina’s raadplegen. Ook apps als Facebook kunnen op de meeste smartphones probleemloos gedraaid worden.
Zware apps en games
Vragen meer van je smartphone dan het opvragen van een eenvoudige internet pagina’s. Je smartphone zal daarvoor over zwaardere specificaties moeten beschikken om apps en games probleemloos te kunnen weergeven. Kies in dit geval een toestel met voldoende Let er werkgeheugen. Dat is minimaal 2 GB gecombineerd met een sterke processor. Een helder scherm met een goed contrast is nodig om in alle weersomstandigheden alles goed te kunnen lezen.